История на професионалния кеч

1528

Увод

Историята на професионалния кеч започва преди повече от 100 години, като през този период има много трудности и различия. В началото съществуват само малки, незначителни брандове, независими промота и мачове. Това което гледаме днес като кеч е нещо съвсем различно от това което са гледали в миналото. Виновници за това са фамилията МакМеън. Но нека се върнем назад. При патриарха на фамилията. Назад – при първия световен шампион. Назад – в началото на кеча. Този кеч, който гледаме сега. Надявам се, чрез тази статия да ви стане по-ясно как се е развил кечът. Инфото е оскъдно, но и малкото което съм намерил, сега го предавам на вас. Не се почесвайте докато четете. След като свършите го осмислете и си кажете „ДА! Вече знам какво е това професионалния кеч и как се е зародил той“.

[spacer color=“264C84″ style=“2″]

Георг Хакеншмид

[row][third_paragraph]

Free Instagram Followers
Georg_Hackenschmidt_ca._1905
Име по паспорт Георг Карл Юлиус Хакеншмид (Georg Karl Julius Hackenschmidt)
Роден 20 юли 1877 (1 август по нов стил), Дорпат, Руската империя (днешна Естония)
Починал 19 февруари 1968 (на 90 години), Лондон, Англия
Височина 175 см
Тегло 99 кг
Трениран от Георг Лърич
Активни години 1896 – 1911

[/third_paragraph][paragraph_right]

Георг Карл Хуан Хакеншмид (20 юли 1877 – 19 февруари 1968) е един от първите културисти и професионални кечисти. Макар и носещ названието “Руският Лъв”, той е роден в Естония.

Кариера

Хакеншмид става кечист през септември 1896, след тренировките на Георг Лърич. Хакеншмид печели Европейския Гръцко-Румънски Шампионат от Том Оръдието на 4 септември 1902 в Ливърпул, Англия. Спечелването на тази титла го изправя в мач срещу Шампиона на Америка Том Дженкинс. В този мач шампионите от двата края на света се бият в първия мач за световна титла. На 4 май 1905 в Ню Йорк светът на кеча е одустоен с първия си световен шампион в тежка категория. Това е Георг Хакеншмид. Хакеншмид държи титлата и остава непобеден, докато не се изправя срещу Франк Гоч през 1908 в Чикаго. Гоч побеждава Хакеншмид в мач траещ 2 часа и 3 минути. Следващия мач между тях е три години по-късно, на 4 септември 1911. Мачът събира публика от 28 757 човека и приходи от 87 000 долара. Около мачът има спор – Хакенщмид е с травма в коляното иГоч го тушира. По онова време мач се е печелил с два туша. Все пак Гоч тушира Хакеншмид и втори път.

Извън кеча

Освен с кеч, Хакеншмид се е занимавал и с културизъм. През кариерата си държи много рекорди по вдигане на тежести. Естествено по онова време всичко е било щанги, за това и всичките му рекорди днес са счупени. Той издава и книги Фитнес за всеки (1937), Съзнание и Характер: Истинската дефиниция на съществуването (1937), Начинът да живееш здравословно (1941 ), и Три спомена. Хакеншмид умира в Лондон през 1968, на 90 години.

Титли и отличия

  • Световен шампион в тежка категория
  • Европейски Гръцко-Румънски шампион
  • Приет във залата на славата на Wrestling Observer през 1996

[/paragraph_right][/row]

Интересни факти

  • Георг Хакеншмид е създателят на хватката “Мечешка прегръдка” (Bearhug)
  • Хакеншмид е първият световен шампион в историята на кеча
  • Хакеншмид е създател на хватката за предаване “Hack Squat”. Хватката представлява следното: Прилага се натиск върху ръцете на опонента, които са зад гърба. Днес я използват множество кечисти, като най-често Шон Майкълс и Гробаря.

[spacer color=“264C84″ style=“2″]

1880-1930

Карнавални дни

Кечът се заражда като през 19 век по карнивалите, където професионални кечисти са приемали предизвикателства от аудиторията. Този който излизал от публиката, обикновено губел мача. Все пак за да има интерес голяма част от мачовете били сценарии, като така местния шампион побеждавал професионалиста. По-късно започнало създаването на промота и незначителни федерации.

Първият световен шампионат

Говорейки за първия шампион, трябва да споменем и за първия световен шампионат – това, което е спечелил Хакеншмид.

Original_wrestling_championship

Това е оригиналният пояс носен от Хакеншмид и утвърден на 4 май 1905 г. Данните обаче за титлата се губят и по-късно официално е призната първата световна титла в тежка категория на Националния кеч съюз (National Wrestling Alliance). Тя е официализирана много след боевете на Хакеншмид и Гоч – чак през 1957 г. С нея се дава началото на световните титли, което познаваме в момента – коланите на WWE, TNA, ROH и т.н.

Бумът на промоции

През 1881 е създадена първата кеч титла. Това е American Catch-as-Catch-Can Heavyweight Title, спечелена от Джо Актън през декември 1881 г. По-късно всяка федерация създала своя титла. През 1930 и 1940 тези промоции се обединили и създали по-горе назоватия Национален Кеч Съюз (NWA). Тогава бил наследен световния шампионат, като пръв шампион на NWA станал Уоу Теч.

Първа златна ера (1950)

Златната епоха на кеча започнала, когато отделните промоции почват да стават достъпни не само в САЩ, но и по Света. NWA създали териториална система. Кечистите от NWA можело да се бият в други промота, но само ако те са по-малки от NWA. Естествено по-голяма от NWA по това време нямало. Гигантите NWA, AWA и WWWF били обединени и никой не можел да ги спре. Докато WWWF не се отцепва и всичко се променя…

[spacer color=“264C84″ style=“2″]

Фамилията МакМеън

Родерик Джеймс “Джес” МакМеън

Родерик Джеймс “Джес МакМеън” (роден на 26 май 1882 в Куинс, Ню Иорк – починал на 22 ноември 1954) е бил промотър на кеч и бокс мачове. Той е патриархът на фамилията МакМеън. Най-известният мач, който организира, е двубоят по бокс в тежка категория между Джес Уиуърд и Джак Джонсън, продължил 45 рунда.
Започва да организира кеч шоута през 1935. Синът му Винсънт Джеймс МакМеън, наследява семейния бизнес, като създава World Wide Wrestling Federation. Родерик умира на 72 години.

Винсънт Джеймс МакМеън

vince_sr_bio_2631Винсънт Джеймс МакМеън, по-добре познат като Винс МакМеън Старши (в (6 юли 1914 – 24 май 1984) е организатор на кеч шоута.

Първоначално федерацията му по кеч се казва Capitol Wrestling Corporation, като по късно името е сменено на World Wide Wrestling Federation. Компанията става доминант в професионалния кеч през 50-те и 6О-те години на 20-и век. По реакциите на публиката си проличава, че Винсънт има талант в организацията на мачове.

Първоначално компанията му е била част от NWA, но той се отцепва от нея. Това се оказва най-успешното решение в живота му. По-късно, Винсънт продава компанията си на своя син Винс МакМеън) и неговата компания Titan Sports Inc (днешната World Wrestling Entertainment). Младият МакМеън е наследил нюха на баща си. Той създава най-успешния турнир Кеч Мания и за него започва нова ера. Така кеча става това което е днес – най-великото „спортно развлечение“.

Free Instagram Followers

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.